خام سوزی مشعل
خام سوزی مشعل یکی از مشکلاتیست که اغلب کاربران موتورخانه با آن مواجه هستند . سه عامل سوخت ، اکسیژن و جرقه ارکان اصلی آتش هستند . در هنگام احتراق دو عامل سوخت و اکسیژن باید با نسبتی مناسب با یکدیگر ترکیب شوند تا عملیات احتراق به درستی انجام شود.
خام سوزی مشعل گازی
خام سوزی هنگامی رخ می دهد که سوخت وارد شده به مشعل از نسبت اکسیژن وارد شده بیشتر باشد . بدین ترتیب مشعل ایران رادیاتور موتورخانه دچار کمبود اکسیژن شده و مقداری سوخت به شکل خام باقی می ماند و نمی سوزد . خام سوزی علاوه بر این که مصرف سوخت و انرژی را افزایش می دهد ، بوی بدی را در داخل موتورخانه ایجاد می کند . سه نوع شعله از لحاظ نسبت ترکیب سوخت و اکسیژن وجود دارد . شعله اکسید ، شعله خنثی و شعله احیا این سه نوع هستند . سوختن ناقص هنگامی اتفاق می افتد که که شعله احیا باشد .
راه کار رفع خام سوزی مشعل
همان طور که مشخص است ، برای این که بتوانیم خام سوزی را از بین ببریم باید نسبت سوخت و اکسیژن را کنترل کنیم . برای این کار دو روش وجود دارد :
- میزان ورود گاز به مشعل را کم کنیم ؛ به کمک شیر موجود بر روی مشعل میزان گاز ورودی را کم کرده و سوخت کم تری را وارد مشعل می شود .
- میزان اکسیژن ورودی به مشعل را افزایش دهیم : در این حالت می توانیم میزان اکسیژن ورودی به مشعل را به کمک دمپر مشعل افزایش دهیم . دمپر در دو نوع دستی و برقی وجود دارد که با چرخاندن پره های آن هوای بیشتری وارد مشعل می شود .
پس از تنظیم این دو پارامتر بوی ناشی از سوختن ناقص از بین می رود . طول شعله مشعل باید به اندازه ۳/۴ طول دیگ باشد و رنگ آن زرد با رگه های آبی باشد . در این شرایط می توانیم مطمئن باشیم که شعله مشعل تنظیم می باشد .
در حالتی شعله اکسید است ، عکس حالت فوق رخ می دهد . به این معنا که میزان اکسیژن نسبت به سوخت بیشتر است . این حالت سوزش چشم را به دنبال دارد و شعله کوتاه ، تیز و آبی رنگ است . برای رفع این مشکل طبیعتا باید عکس حالت خام سوزی عمل شود . یعنی مقدار اکسیژن را کم کرده و شیر گاز را باز کرده تا سوخت بیشتری وارد مشعل شود .