بوستر پمپ

بوستر پمپ

همه چیز درباره بوستر پمپ ، در بلاگ های گذشته به صورت مختصر در خصوص بوستر پمپ ، وظایف و قطعات مربوط به آن آشنا شدیم اگر بخواهم یاداوری کنیم بهتر است بگوییم بوستر پمپ ها سیستم هایی هستند که از ترکیب چند پمپ آب بصورت خطی ساخته شده‌اند مهمترین تفاوت بوستر پمپ ها با پمپ های آب خانگی میزان وسعت عملکرد هر کدام از آنها می باشد . در کل قیمت بوستر پمپ نسبت به کارایی بالایی که دارد ، بسیار مقرون به صرفه می باشد .

این وسعت عملکرد به میزان حجم و فشار آبی که قرار است پمپاژ شود بستگی دارد به بیان دیگر ، در ساختمان های ساده انتقال آب با پمپ های ساده خانگی صورت میگیرد اما در مورد ساختمان‌های بلند، برج‌ها و مصارف آتشنشانی اینگونه نیست، در این موارد دو نکته وجود دارد، اول اینکه همیشه نیاز به حداکثر فشار تولیدی سیستم نیست و ممکن است به ندرت به اوج مصرف برسد و نکته دیگر این است که در این سیستم‌ها حداقل میزان مصرف اختلاف بالایی با حداکثر مصرف دارد، و به همین سبب اگر بخواهند از تنها یک پمپ برای تامین این افت فشارهای مختلف استفاده کنند جدای ناکارآمدی آن خطرات ناشی از آن میتواند جبران ناپذیر باشد. بطور کلی بوستر پمپ ها وظیفه جبران افت فشار در ساختمان های مرتفع را به عهده دارند.

در نتیجه در ساخت بوستر پمپ ها از چندین پمپ کوچکتر به جای یک پمپ بزرگ استفاده میکنند و با کمک تابلوبرق و بررسی دقیق میزان مصرف و افت فشار، پمپ‌ها روشن شده و وارد سیستم میشوند.

دانستن این نکته خالی از لطف نیست که روش اتوماتیک کردن پمپ های خانگی استفاده از منبع انبساط و و ست کنترل می باشد، در طرف دیگر اتوماتیک کردن بوستر پمپ ها از طریق تابلو برق صورت می پذیرد.

 

انواع تابلو برق در ساخت بوستر پمپ ها

1- بوستر پمپ با تابلو برق دور ثابت

بوستر پمپ های دور ثابت

در بوسترپمپ هایی که سیستم کنترل کننده آنها تابلو برق دور ثابت است، برای اتوماتیک کردن پمپ از کلید پرشر استفاده میشود. در این روش برای کلید پرشر یک حداقل فشار و حداکثر فشار اولیه تعیین میکنند.
یعنی با مصرف آب (مثلا باز کردن شیرآب) فشار افت میکند و زمانی که فشار سیستم به حداقل فشار تعیین شده رسید اولین پمپ وارد سیستم میشود و با روشن شدنش سعی میکند افت فشار را تامین کند.

که بعد از تامین فشار تا حد مشخصی (حداکثر فشار تعیین شده) کلید پرشر دستور خاموش شدن پمپ را میدهد و این شرایط ادامه پیدا میکند تا همواره تعادل فشار آب در سیستم حفظ شود.

حال در بوستر پمپ ها برای هر پمپ یک کلید پرشر تعبییه میکنند و اگر افت فشار در حدی باشد که پمپ اول نتواند به تنهایی فشار مورد نیاز را تامین کند، پمپ دوم و به همین ترتیب پمپ‌های بعدی وارد مدار میشوند تا افت فشار سیستم را تامین کنند.
در نتیجه پرشر سویئچ ها نقش بسیار مهمی در دستور به جا و به موقع به پمپ ها ایفا میکنند.

در بوستر پمپ های با دور ثابت همانطور که از نام آن پیداست دو حالت وجود خواهد داشت یا با حداکثر توان خود روشن میشود و یا خاموش است و از مدار خارج شده است و سرعتی مابین این دو وجود ندارد. که این استارت خوردن‌های پمپ در نهایت طول عمر آن را کاهش میدهد و میتواند موجب ایجاد ضربه قوچ در خطوط لوله شود زیرا پمپ برای استارت خوردن به ولتاژی در حدود 7 برابر ولتاژ معمول خود برای کار کردن نیاز دارد و هربار وارد کردن این ولتاژ فشار زیادی به موتور وارد میکند.
جدای از اینکه اگر فشار وارد شده زیادتر از حد نیاز باشد پمپ داغ میکند و این داغ کردن‌ها میتواند سبب خرابی سیل و نفوذ آب به موتور شود، و اگر هم ولتاژ کافی نباشد، پمپ اصلا روشن نمیشود و نمیتواند برای تامین فشار آب وارد مدار شود.

در بوستر پمپ با سیستم کنترل دور ثابت مهم است که فشار کلید پرشرها به درستی و دقت تنظیم شده باشند و از آنجایی که این تغییرات فشار اهمیت زیادی دارد خوب است که در این سیستم‌ها از منبع تحت فشار کمک بگیریم تا در صورتی که فشار به دقت تنظیم نشده باشد مخزن بتواند فشار اضافی ایجاد شده را جذب کند و جلوی وارد شدن آن به اجزای سیستم و آسیب را بگیرد.
امروزه در برخی از سیستم های آبرسانی با تابلو برق دور ثابت برای هر پمپ از دو کلید فشار استفاده میکنند، یکی برای حداقل فشار و دیگری برای حداکثر فشار تا خطاهای احتمالی را به حداقل برسانند.

علاوه براین در برخی موارد یک کلید جریان یا flow switch هم در بوستر پمپ نصب میکنند تا از وجود آب در پمپ اطمینان حاصل کند و مطمئن شود پمپ هیچ زمان بدون آب کار نمیکند. بکار بردن این کلید از آنجایی اهمیت زیادی دارد چون پمپ های بکار برده شده در ساخت بوستر پمپ ها گران بوده و اگر پمپ به کار خود بدون آب ادامه دهد، موتور آن داغ کرده و در اثر خراب شدن سیل، آب وارد موتور شده و میتواند آن را بسوزاند پس خوب است با صرف هزینه‌های اولیه این چنینی خود را از هزینه‌های گزاف برای تعمیرات و تعویض قطعات معصون نمایید.

علاوه براین از دیگر تجهیزاتی که سازندگان در ساخت بوستر پمپ دور ثابت بکار میبرند شیر کاهش فشار است؛ از آنجایی که بوستر پمپ دور ثابت نمیتواند فشار را در نقطه خاصی حفظ کند ممکن است فشار بیش از حد بالا برود و در اینجا شیر ذکر شده فشار اضافی را مهار میکند تا به اتصالات وارد نشود و از فاجعه‌های آن جلوگیری نماید.

بوستر پمپ با تابلو برق دور متغیر

در بوستر پمپ های دور متغیر برای کنترل و اتوماتیک کردن پمپ ها از دستگاه اینورتر یا درایوهای فرکانس استفاده می شود. در این بوستر ها برخلاف نوع دور ثابت که پمپ ها بطور ناگهانی روشن و سپس خاموش میشدند تغییرات فشار در آنها بسیار نرم بوده و بد

ین طریق فشار آب همواره ثابت و در محدوده دلخواه میماند. اما تابلو برق دور متغیر دقیقا چگونه کار میکند؟

این درایوها براس

اس تغییرات فشار آب تنظیم میشوند و بسته به افت فشار فرکانس لازم را به پمپ وارد میکنند و به میزانی که فقط افت فشار ایجاد شده تامین شود موتور پمپ را به حرکت در می‌آورند و از طرفی به تدریج با بالا رفتن فشار در سیستم فرکانس را کاهش داده تا دیگر به پمپ نیازی نباشد و در اینجا پمپ را از سیستم خارج میکنند.

در نتیجه در تابلو برق دور متغیر برخلاف دور ثابت دیگر خاموش و روشن شدن‌های ناگهانی پمپ را نداریم و هیچ زمان هم فشار اضافی ایجاد نمیشود پس نیازی به نصب منبع تحت فشار یا شیر تخلیه فشار برای تخلیه فشار اضافی نداریم.

 

در زمان طراحی و ساخت بوستر پمپ های دور متغیر و کنترل کننده سیستم پیچیده‌تر میشود. در این سیستم دیگر تنها از یک کلید پرشر برای بررسی تغییرات فشار سیستم و روشن و خاموش کردن پمپ استفاده نمیکنند بلکه تغییرات فشار کاملا مورد بررسی قرار میگیرد و از کمترین مقادیر افت فشار تا بالاترین میزان مصرف به کمک پمپ‌ها تامین میشود.

 

مزیت های بوستر پمپ دور متغیر به دور ثابت

احتمالا تا الان شما هم به این نتیجه رسیده‌اید که بوستر پمپ دور متغیر بهتر از دور ثابت است؛ اما با این حال میخواهیم در این بخش برای شما باز کنیم که این برتری شامل چه مواردی‌ست و آیا آنقدر خوب است که ارزش صرف هزینه‌های گزاف را داشته باشد:

  • از مزایای بوستر پمپ دور متغيــر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:– ثابت بودن کامل فشار آب سیستم که مشخصه اصلی بوستر پمپ های دور متغیر است
    – حذف ضربه قوچ در شبكه مصرف به دليل روشن و خاموش شدن تدریجی الكتروپمپ ها
    – حذف منبع تحت فشار به دلیل هماهنگ بودن مقدار آب تامین شده به وسیله بوستر پمپ با میزان آب مصرفی و حذف ضربه قوچ
    – كاهش فضاي اشغال شده با حذف منبع تحت فشار
    – كاهش استهلاک الكتروپمپ ها و در نتیجه افزایش عمر بوستر پمپ
    – كاهش هزينه هاي سرويس و نگهداري
    – كاهش هزينه هاي برق مصرفي
    – حذف جريان اضافه راه اندازي در مقايسه با بوستر پمپ دور ثابت

سوال مهم اینه که آیا همیشه بوستر پمپ با تابلو برق دور متغیر بهتر است؟

در جواب این سوال باید گفت در همه موارد یک بوسترپمپ متغیر برای شما بهترین گزینه نیست، زمانی که شما تنها برای یک ساختمان نه چندان بزرگ و یا مصرفی که آنقدر بزرگ و وسیع نیست میخواهید بوسترپمپ تهیه کنید، یک بوسترپمپ دورثابت کاملا کافی و جوابگوی نیاز شماست.
در زمانی که تنها با روشن و خاموش شدن ساده پمپ میتوان تمامی تغییرات فشار آب در سیستم را پاسخگو بود قطعا شما نیازی به صرف هزینه‌های گزاف برای تهیه اینورتر ندارید و میتوانید با یک بوسترپمپ دور ثابت هم سیستم آبرسانی خود را راه‌اندازی کنید.

اجزای سازنده بوسترپمپ

اجزای سازنده بوسترپمپ به شرح زیر است:

الکتروموتور

در بوسترپمپ ها از الکتروموتور یا همان دینام به عنوان عامل محرک محور و پروانه پمپ استفاده می شود.

الکترو موتور

پمپ

عامل اصلی گردش و جریان سیال ،عملکرد پمپ با هد ،دبی و قطر مناسب دهش و مکش آن است.
جنس پروانه و بدنه آن نیز علاوه بر موارد قبلی در انتخاب پمپ تاثیر بسزایی خواهد داشت.
پمپ

بخش مکش

این بخش توسط اتصالات و شیرآلات زیر به مکش الکتروپمپ و خروجی مخزن ذخیره متصل می شود.

کلکتور مکنده

بخش دهش

این بخش نیز همانند بخش مکش توسط اتصالات و شیرآلات از خروجی الکتروپمپ به شبکه مصرف وصل خواهد شد.
کلکتور دهنده

تابلوی برق و کنترل

تابلوی برق وظیفه کنترل و هماهنگی اجزای مکانیکی و الکتریکی بوستر پمپ رابر عهده دارد.
طراحی مناسب آن نقش به سزایی در کارکرد مطلوب سیستم ایفا می کند.
تابلو برق بوستر پمپ

مانومتر

وظیفه اندازه گیری فشار ورودی،خروجی سیال بوسترپمپ،و نیز نمایش میزان فشار هر کدام از پمپها بر عهده مانومتر میباشد.
مانومتر

پرشر سوئیچ

کنترل حداقل و حداکثر فشار عملکرد موردنیاز،و تعیین محدوده فشار مجاز کاری در بوسترپمپ ها،را پرشر سوئیچها انجام میدهند.
پرشر سوئیچ

پرشر ترانسمیتر

این دستگاه در بوسترپمپ های دور متغیر و برای کنترل کاملاً ثابت فشار آب به کار می رود.
پرشر ترانسمیتر

کوپلینگ

در صورتی که پمپ و الکتروموتور با سیستم کوپلینگ خارج از پمپ کوپله نشده باشند، برای اتصال پمپ به الکتروموتور به کوپلینگ نیاز است که اندازه کوپلینگ متناسب با قطر شافت الکتروموتور و پمپ میباشد.
کوپلینگ

شاسی

تمامی اجزای بوستر پمپ شامل پمپ و الکتروموتور، تابلوی کنترل، لوله و اتصالات بخش مکش و دهش همگی باید بر روی یک شاسی یکپارچه و مستحکم قرار گیرند تا علاوه بر یکپارچه کردن سیستم، از ارتعاش آن نیز جلوگیری گردد.

مخزن دیافراگمی
مخزن دیافراگمی

با توجه به خاصیت عدم تراکم پذیری آب، همواره باید فشار آب در سیستم ثابت باشد و فشار آب تأمین شده توسط پمپ به گردش درآید. این وظیفه را میتوان به یک مخزن دیافراگمی تحت فشار سپرد تا آب را با فشار معینی ذخیره نماید.
در شکل زیر نیز یک شمای کلی از فطعات اصلی بوستر پمپ نشان داده شده است.

خوشبختانه مجموعه شوفاژ ایران با بیش از نیم قرن تجربه در زمینه فروش تجهیزات تاسیساتی و بوتر پمپ آماده ارائه خدمات و مشاوره رایگان به کلیه علاقه مندان و مشتریان گرامی می باشد.

شوفاژ ایران

 

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید