عوامل خرابی پمپ
عوامل خرابی پمپ
امروزه پمپ های آب تبدیل به یک عضو جدانشدنی از زندگی ما انسانها شده اند ، توام با رشد چشمگیر جمعیت نیاز به پمپ ها نیز افزایش یافته از این رو افزایش اطلاعات در خصوص آنها میتواند ما را در انتخاب و حفظ پمپ سمنان انرژی کمک کند.
در این مقاله قصد داریم به عوامل خرابی پمپ و روش های قابله با آنها بپردازیم .
کاهش سرعت شروع به کار پمپ:
در صورتی که پمپ اصطلاحا کند استارت میکند یعنی زمان زیادی برای استارت زدن میگیرد به این معنی است که پمپ دچار مشکلی شده است ،این مشکل میتواند بیشتر ناشی از زیاد شدن فاصله لقی (فضای خلاصی) پمپ شکل باشد ولی اگر دلیل کاهش سرعت این نبود، لیست زیر را چک کنید :
- وجود نشتی در اتصالات
- سفت بودن پیچ واش
- فرسوده شدن آبشکن پیچک
- انسداد لولهها و اتصالات
- هواگرفتن پمپ
- خرابی یا نیم سوز شدن الکتروموتور
نکته مهم این است که برای تمام موارد فوق میشود با تست حداکثر خلا مشکل را ردیابی و حل کرد .
- داغ شدن بیش از حد پمپ آب:
داغ شدن پمپ میتواند یکی دیگر از عوامل خرابی پمپ ها داشته باشد و میتواند عوامل متعددی داشته باشد ولی یادمان باشد در صورتی که داغی پمپ ادامه یابد میتواند موجب خرابی پمپ شود پس خیلی مهم است که هرچه سریعتر این مسئله برطرف گردد دانستن این نکته نیز بسیار حیاتی است که در صورت داغ شدن پمپ داب حتما باید صبر کنید تا دمای پمپ به دما محیط برسد در غیر اینصورت ممکن است در داخل پیچک پمپ فشار ناگهانی ایجاد شده باشد .
تعدادی از عوامل رایج داغ شدن پمپ را با هم بررسی میکنیم :
- عدم ورود سیال کافی به پمپ
- خرابی بلبرینگها
- وجود مشکل در الکتروموتور پمپ
- برق نامناسب
- خارج شدن پروانه از جای اصلی خود
- انسداد پمپ یا دریچه خروج هوا
- کاهش فشار و یا جریان پمپ :
- برای عیب یابی کاهش فشار آب، ابتدا با انجام یک بررسی ظاهری از عدم وجود نشتی و گرفتگی در پمپ و لوله ها اطمینان حاصل کنید، سپس بوسیله یه مانومتر میزان فشار آب در پمپ را اندازهگیری کنید و ارقام بدست آمده را با چارت پمپ مقایسه کنید.
پس از اندازه گیری با مانومتر و یادداشت افت فشارهای غیرعادی، محل مانومتر را تغییر داده و سعی کنید با کمک آن منشا این افت فشارها را پیدا کنید، و درنهایت با توجه به مشکلات ذکر شده در زیر،اقدام به تعویض، تعمیر و یا تمیزکردن قطعه مورد نظر کنید.
- خرابیالکتروموتورو نیم سوز شدن آن
- نشتی در پمپ، واشرها ویا اتصالات
- وجود گرفتگی در لوله های ارتباطی
- ساییدگیپروانهها
- نوسانات برق :
در ایران برق شهری استاندارد نیست و دچار نوسانات و حتی برخی مواقع قعطیهای ناگهانی میشود که این یکی از اصلیترین دلایل برای کاهش عمر الکتروموتور و سوختن موتورِ پمپ است.
پس اولین نکته برای تضمین طول عمر هر نوع پمپی استفاده از محافظ برق میباشد! فقط حتما توجه فرمایید که محافظ گذاشته شده باید از نوع پکیجی باشد! نه معمولی! زیرا مصرف پمپ آب از مصارف خانگی و معمولی به مراتب بیشتر است.
- عواملی که باعث آمپر کشیدن بیش از حد میشود :
سفت بودن بیش از حد پکینگها - روغن کاری نامناسب و ناکافی
- هم محور نبودن محورهای پمپ و الکتروموتور
- خمیدگی محور
- زیاد بودن نیروی اصطکاکی در یاتاقانها یا نوارهای سایشی
- پایین بودن یا زیاد بودن ویسکوزیته یا چگالی سیالکاری
- پایین بودن درجه حرارت سیال یا تغییر سیالکاری
- بالا بودن فشار خروجی پمپ
- معکوس بودن جهت چرخش پمپ
- نشتیهای داخلی و بازگردش در اثر زیاد بودن فواصل آزاد
- عدم تعادل و مسایل ارتعاشی
- معیوب بودن آمپرمتر
- معیوب بودن الکتروموتور
- عدم سرویس دوره ای :
مثل هر وسیله الکتریکی دیگه پمپ ها نیز به مرور زمان مستهلک شده درنتیجه غیر قابل مصرف میشوند برای افزایش عمر مفید پمپ ها علاوه بر دقت در مصرف و نحوه مصرف انها باید به طور منظم و دوره ای سرویس شوند این سرویس میتواند شامل تنظیم باد منبع انبساط ، تعویض تیوپ منبع انبساط، تعمیر دینام پمپ، روغن کاری بلبرینگ ها و یاتاقان ها ، فیکس کردن شاسی پمپ جهت ممانعت از تکانه های شدید،تعویض پروانه پمپ و … باشد.
برای بررسی عوامل خرابی پمپ مشکلات رایج پمپ آب خانگی که در زمان سرویس پمپ آب برطرف میشود :
- خاموش نشدن پمپ آب خانگی و کارکرد طولانی مدت آن
- وجود اختلال در تنظیمات فشار شیر کنترل پمپ آب
- خاموش و روشن شدن زیاد و غیر معمول پمپ آب
- کاهش باد داخل منبع تحت فشار
- گیرپاژ کردن پمپ
- آبدهی پمپ
- لرزش و سر و صدای شدید پمپ ها
- کاویتاسیون ناشی از زیاد بودن میزان برداشت
- وجود هوا در ورودی به دلیل پایین بودن NPSH یا وجود هوا در ورودی پمپ
- کارکردن پمپ در نقطهای دور از نقطهی بهترین بازده
- هم محور نبودن قطعات
- بالانس نبودن محور پمپ یا گردانندهی آن
- ضربات ناشی از کوبیدن یاتاقانها
- شل بودن قطعات متحرک
- فرسوده بودن قطعات (یاتاقان ها)
- کارکردن پمپ در دور بالاتر از دورکاری یا دوربحرانی آن
- شل بودن پیچهای فندانسیون
- بازگردش جریان درون پمپ
- طراحی اشتباه خطوط لوله ورودی و خروجی
- تنشهای ناشی از سیستم لوله کشی
- روغن کاری نامناسب
- مناسب نبودن موقعیت پمپ
- کاویتاسیون در پمپ آب :
کاویتاسیون فرآیندی است که هنگام مکش آب توسط پمپ رخ میدهد. وقتی فشار مکش آب بسیار پایین باشد و مایع به پمپ آب خانگی وارد شود، حباب های بخار در پمپ ایجاد میشود. کاویتاسیون یکی از عوامل آسیب دیدن سیستمهای آبی است. بر اثر این اتفاق یاتاقانها وسیلهای پمپ آب آسیب میبینند. از طرفی فرسایش باعث آسیب رسیدن به پروانهها و محفظه پمپ آب میشود.
خاموش و روشن شدن مکرر پمپ :
خاموش و روشن شدن مکرر پمپ عوامل متعددی دارد ولی چیزی که بارز است این است که این مسئله میتواند منجر به خرابی پمپ شود پس بهتر هست هر چه سریعتر نسبت به رفع این مسئله اقدام شود.مهمترین عواملی که در روشن و خاموش شدن پمپ تاثیر مستقیم دارند به شرح زیر می باشد:
· خرابی یا پارگی منبع دیافراگمی
· عدم استفاده از شیر یکطرفه در مسیر برگشت پمپ
· وجود هوا در مدار جریان سیال
· وجود نشتی در سیستم
· انتخاب پمپ با توان نامناسب
- استفاده از برند های متفرقه :
در نهایت مثل هر چیز دیگه خرید مطمئن از برند های مطمئن بسیار مهم میباشد در این مقاله سعی کردیم 10 تا از رایج ترین عوامل خرابی پمپ ها بررسی کنیم که آخرین مورد مربوط به برندهای معتبر می باشد،در ادامه این مقاله به صورت خلاصه چند تا از رایج ترین برندهای پمپ های سانتریفیوژ بازار را بررسی میکنیم.
· پمپ آب خانگی داب
· پمپ آب خانگی پدرولوپمپ آب خانگی اسپرونی
· پمپ آب خانگی گراندفوس
· پمپ آب خانگی ارس
· پمپ آب خانگی لیو
در این مقاله سعی کردیم بطور خلاصه به 10 تا از رایج ترین عوامل خرابی پمپ ها بپردازیم ، امیدواریم توانسته باشیم گام موثری در جهت افزایش معلومات شما برداشته باشیم .
شرکت پیشگامان شوفاژ ایرانیان ، با بیش از نیم قرن تجربه ارلئه دهنده انواع سیستم های گرمایشی، سرمایشی و تهویه مطبوع با بهترین قیمت ، بهترین کیفیت و بالاترین تخفیف !
خریدی مطمئن و هوشمندانه ای را با شوفاژ ایران تجربه کنید .
جهت مشاوره رایگان با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید .
سوالات متداول عوامل خرابی پمپ
- پمپ ها به چه صورت خراب می شوند؟
کاهش سرعت شروع به کار پمپ، داغ شدن بیش از حد پمپ آب، استفاده از برند های متفرقه، خاموش و روشن شدن مکرر پمپ - چه عواملی بر روشن و خاموش شدن پمپ اثر می گذارد؟
خرابی یا پارگی منبع دیافراگمی، عدم استفاده از شیر یکطرفه در مسیر برگشت پمپ، وجود هوا در مدار جریان سیال، وجود نشتی در سیستم، انتخاب پمپ با توان نامناسب - داغ شدن بیش از حد پمپ آب چه مشکلی را به همراه دارد؟
داغ شدن پمپ میتواند یکی دیگر از عوامل خرابی پمپ ها داشته باشد و میتواند عوامل متعددی داشته باشد ولی یادمان باشد در صورتی که داغی پمپ ادامه یابد میتواند موجب خرابی پمپ شود پس خیلی مهم است که هرچه سریعتر این مسئله برطرف گردد دانستن این نکته نیز بسیار حیاتی است که در صورت داغ شدن پمپ حتما باید صبر کنید تا دمای پمپ به دما محیط برسد در غیر اینصورت ممکن است در داخل پیچک پمپ فشار ناگهانی ایجاد شده باشد .