نحوه تخلیه آب رادیاتور شوفاژ
بسیاری از ما نمی دانیم باید به چه صورت اقدام به تخلیه آب رادیاتور شوفاژ کنیم و یا آن را را عوض و رسوب زدایی نماییم، اگر قصد دارید که با نحوه تخلیه آب رادیاتور شوفاژ آشنا شوید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
چگونگی کار با سیستم گرمایشی
قبل از آنکه با نحوه تخلیه آب رادیاتور شوفاژ آشنا شوید بهتر است در رابطه با چگونگی کار با سیستم گرمایشی برای شما صحبت کنیم. به طور معمول در اکثر منازل سیستم های گرمایشی به صورت پکیج و یا رادیاتور شوفاژ تامین می شود. روند کار در این سیستم بدین صورت است که آب پکیج به تدریج گرم شده و به وسیله لوله های رفت به سمت رادیاتور ها شروع به حرکت می کند. هنگامی که آب گرم به رادیاتور ها می رسد به درون لوله ها می رود و با بخشیدن گرمای خود به رادیاتور ها آن را به محیط اطراف خود نیز ساتع می کند.
بعد از آن آب گرمی که دیگر دارای هیچ گونه حرارتی نیست به وسیله لوله های برگشتی به سمت پکیج حرکت می کند و بدین ترتیب این چرخه ادامه می یابد. اگر در مسیر رفت و برگشتی آب به درون لوله های رادیاتوری مشکلی ایجاد شود، بهتر هر چه زودتر جهت رفع آن اقدام نمایید، چون دیگر نمی توانید گرمای مناسبی را از رادیاتور خود دریافت کنید و احتمال گرم نمودن تنها به صورت نقطه ای از آن فراهم خواهد شد.
علت نیاز به تخلیه نمودن آب رادیاتور شوفاژ چیست؟
علت های زیادی وجود دارد که ناچار می شوید آب رادیاتور شوفاژ خود را تخلیه کنید و یا اقدام به تعمیر نمودن و یا عوض کردن آن کنید که شامل موارد زیر می شوند:
- یکی از دلایل آن قرار گرفتن مقادیر زیادی رسوبات در بخش های پایینی رادیاتور است که مانع می شود آب گرمی وارد این بخش از دستگاه شود. این امر موجب خواهد شد که در قسمت های بالایی و پایینی رادیاتور حرارت به صورت یکسانی پخش نشود و در نتیجه بخش پایینی آن سرد و بخش بالای آن گرم تر باشد.
- امکان دارد که رادیاتور شوفاژ نشت کرده باشد که در این حالت بهتر است که رادیاتور را خاموش کنید و برای حل نمودن مشکل هر چه سریع تر اقدام نمایید.
- ممکن است که تنها یکی از رادیاتور ها دچار تجمع رسوب و یا نشتی آب شده باشد، بنابراین نیاز نیست که کل سیستم گرمایشی را تخلیه کرده و فقط درون همان رادیاتور را خالی می کنید. با این حال نیاز است که پکیج را خاموش کنید تا لوله های رادیاتوری سرد شوند، سپس آن را تعمیر کنید و یا رادیاتور شوفاژ را عوض نمایید.
مهم ترین کارها قبل از تخلیه آب رادیاتور شوفاژ
کارهایی که قبل از تخلیه نمودن آب رادیاتور شوفاژ نیاز است انجام دهید:
نحوه تخلیه آب رادیاتور شوفاژ بدین صورت است که باید جهت سرد شدن لوله های رادیاتور شوفاژ صبر کنید، به نکاتی توجه نمایید و در این حین وسایل لازم را نیز فراهم سازید که عبارتند از:
- دو عدد ظرف بزرگ و خالی را در زیر لوله های رفت و برگشتی رادیاتور شوفاژ قرار می دهید.
- دو عدد دستمال پارچه ای آبگیر تهیه می کنید.
- خودکار و کاغذی آماده می کنید تا بتوانید چرخش های شیر رادیاتور را ثبت کنید و بدین ترتیب توازن سیستم رادیاتور دچار مشکل نشود.
- آچار فرانسه و یا انبردستی را آماده می کنید.
- برای باز کردن مهره های شیر رادیاتور شوفاژ باید یک آچار مناسب در اختیار داشته باشید.
روش تخلیه نمودن آب رادیاتور شوفاژ
نحوه تخلیه آب رادیاتور شوفاژ شامل مراحل مختلفی می شود که عبارتند از:
1- آماده شدن برای تخلیه آب رادیاتور شوفاژ
ابتدا لوله های رفت و برگشتی رادیاتور شوفاژ را بیابید. معمولا لوله ای که شیر جهت تنظیم نمودن دارد، لوله رفت و برگشتی آب گرم از رادیاتور شوفاژ است که در بخش بالایی آن قرار گرفته است و یک لوله که به رادیاتور شوفاژ وصل شده است و آب از طریق آن بر می گردد. ظرف های خالی بزرگ را باید در زیر این دو عدد شیر قرار دهید و اطراف آن را دستمال های پارچه ای قرار دهید تا هنگام باز شدن شیر های رادیاتور قطره های آب زمین را خیس نکنند.
2- رادیاتور شوفاژ را از مدار خارج کنید
هنگامی که شیر های رفت و برگشتی رادیاتور شوفاژ را بستید بدون مختل شدن روند کار سایر رادیاتور ها، باید رادیاتور مورد نظر خود را از مدار خارج نمایید. اولین کار این است که شیر رفت رادیاتور را چرخانده و آن را ببندید، که جهت چرخاندن آن در جهت عقربه های ساعت صورت می گیرد.
بستن شیر پایین رادیاتور که به آن شیر برگشتی هم می گویند کار چندان راحتی نمی باشد، چون به طور معمول و تنها از طریق چرخش سری آن شیر باز و یا بسته نمی شود. بهترین کار این است که درپوش شیر را برداشته و با دسترسی به بدنه اصلی آن به کمک یک عدد آچار فرانسه و یا انبردست مغزی شیر را برداشته و آن را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید.
فقط فراموش نکنید که تعداد دفعات چرخاندن شیر را در کاغذی ثبت نمایید تا هنگامی که اقدام تخلیه نمودن آب رادیاتور شوفاژ کردید بتوانید شیر پایین را به درستی تنظیم نمایید.
3- آماده شدن جهت تخلیه نمودن آب درون رادیاتور شوفاژ
هنگامی که شیر های بالا و پایین رادیاتور به طور کامل بسته شدند، باید مهره ماسوره شیر را باز کنید تا آب درون بدنه رادیاتور شوفاژ به طور کامل تخلیه شود. بهتر است که از گرفته شدن مهره ماسوره شیر توسط آچار مطمئن شوید و جهت ایمنی بیشتر حتما آن را با پارچه ای بپوشانید.
4- محل اتصال مهره ماسوره شیر پایین رادیاتور شوفاژ را شل کنید
آخرین مرحله از عملیات نحوه تخلیه آب رادیاتور شوفاژ اندکی سخت تر به نظر می رسد. موقع تخلیه نمودن آب از بدنه رادیاتور شوفاژ باید قبل از اینکه که مهره شیر پایین رادیاتور شوفاژ را شل کنید یک ظرف بزرگ را در زیر شیر آن قرار دهید تا آب به درون آن بریزد. با قرار دادن آچار بر روی مهره شیر پایین رادیاتور و چرخاندن آن خلاف حرکت عقربه های ساعت، آب شروع به تخلیه شدن از رادیاتور می کند. از نکات مهمی که باید به آن توجه کنید این است که آچار را بیش از حد نچرخانید و یا اینکه اینکه قبل از پر شدن ظرف آن را با ظرف دیگری جایگزین نکنید تا هنگامی که کل آب درون رادیاتور خالی شود. اگر عملیات تخلیه آب به کندی صورت می گیرد بهتر است که با باز نمودن شیر هوا گیری بالای ردیاتور به خارج شدن هوا و سرعت بخشیدن به عملیات تخلیه آب کمک کنید.
سخن پایانی
اگر آب بتواند به صورت یکسانی درون بدنه رادیاتور شوفاژ حرکت کند در نتیجه گرما به صورت یکنواخت در تمامی بخش های بالا و پایینی رادایاتور پخش می شود، اما در صورت نشت دادن آب به بخش پایینی شوفاژ و یا گرم نشدن بخش پایینی رادیاتور باید جهت تعمیر و یا تعویض آن اقدام نمایید که ما در این مقاله سعی کردیم به صورت کاملا مختصر و مفید شما را با تمامی مراحل تخلیه آب رادیاتور شوفاژ آشنا کنیم. در صورت نیاز به انواع رادیاتور، پمپ آب ساختمان و … می توانید با کارشناسان شوفاژ ایران در ارتباط باشید.
سوالات متداول نحوه تخلیه آب رادیاتور شوفاژ
- بهترین زمان جهت تخلیه آب رادیاتور شوفاژ چه هنگامی می باشد؟
بهترین زمان برای انجام این کار فصل تابستان است، چون در فصل تابستان از رادیاتور هیچ استفاده ای نمی شود و با تخلیه نمودن شوفاژ از تجمع رسوبات و تشکیل آن ها جلوگیری می کنید. - ابزار و لوازمی که جهت تخلیه نمودن آب رادیاتور شوفاژ نیاز است را نام ببرید؟
این ابزار شامل دو عدد ظرف بزرگ، دو عدد دستمال پارچه ای آبگیر، خودکار و کاغذ، آچار فرانسه یا انبردست و آچاری جهت باز کردن مهره شیر رادیاتور شوفاژ می شود.